onsdag 5. oktober 2011

Vil EU få fredsprisen?

På fredag skal Den norske Nobelkomiteen kunngjøre hvem som blir tildelt Nobels fredspris for 2011. Det spekuleres om mulige kandidater. Selv holder jeg en knapp på EU.

Det er flere verdige kandidater i år også, men objektivt sett har ingen global aktør ved siden av FN betydd mer for fred i verden enn EU. Derfor håper jeg at EU vil være den ”interessante” prismottakeren Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland varslet om. Argumentene i favør av en nobelpris til EU er tungveiende:

Et vellykket fredsprosjekt
Et vellykket historisk fredsprosjekt som EU fortjener i seg selv fredsprisen. Både intensjonene med EU og resultatene i ettertid taler for seg selv. Europa har vært opphavet til begge verdenskrigene, mens det nå er nærmest utenkelig med krig innad i Europa.
Unionen har vist sin kraft som bevarer av folkestyret i Europa: De tidligere diktaturene Hellas, Portugal og Spania er nå stabile demokratier innenfor unionens ramme, og vi ser den samme utviklingen i de sentral- og østeuropeiske landene som kom med i 2004 og 2008.
EU tydeliggjør også hvordan demokratisk konsolidering og fred hører sammen: I dag er det utenkelig at for eksempel Frankrike og Tyskland skulle gå til krig mot hverandre. Like utenkelig er det at grensekonflikten mellom Slovenia og Kroatia vil bli forsøkt løst ved våpenbruk.

Fresbygging på Balkan
Etter å ha lyktes i å inkludere flere tidligere østblokkland i unionens fredsfellesskap, foregår det nå en iherdig innsats for å inkludere også Europas urolige hjørne, Balkan. I sitt fredsarbeid har EU et bredt register av virkemidler å spille på, men i den europeiske konteksten er det ingenting som virker bedre enn det såkalte «kondisjonalitetsprinsippet» – å stille betingelser for å bli integrert i EU. EUs krav om minoritetsrettigheter og regionalt samarbeid, kombinert med omfattende bistand og gode handelsavtaler, har vært spesielt viktige.
For Serbia og andre land på Balkan har EU en enorm tiltrekningskraft. I tillegg til sikkerhetsmessige og økonomiske fordeler, er det også identitetspolitisk viktig: Balkan-landene og EU deler oppfatningen om at denne delen av Europa tilhører den «europeiske familien».

Uavhengig av integrasjonsprosessene, har EU hatt en avgjørende betydning for demokratiutvikling på Balkan. Tidlig på 90-tallet framstod EU som uforberedt på å håndtere store kriser i sin bakgård. Men etter hvert har et dedikert EU vist evne til «å vinne freden» på Balkan, og forebygge konflikter før det er for sent. En klar suksesshistorie i så måte er Makedonia, som unngikk full krig og overlevde som en fungerende multietnisk stat. Uten en rask og solid reaksjon fra EU hadde dette neppe vært mulig.

I Bosnia og Kosovo driver EU med fredsarbeid i Alfred Nobels ånd hver dag. Mange positive reformer og tiltak på Balkan skjer takket være EU. Ett aktuelt eksempel: Folkemorderen Ratko Mladic hadde neppe blitt utlevert til krigsforbrytertribunalet i Haag hadde det ikke vært for at EU presset Serbia til å gjøre det.

En global fredsaktør
EU har engasjert seg sterkt i flere konfliktområder, både som fredsmekler og som fredsbygger i postkonfliktsituasjoner. EUs omfattende fredsarbeid er dypt forankret i unionens egne verdier. I kraft av å være en god rollemodell har EU blitt en troverdig fredsaktør og menneskerettighetsforkjemper. EU står for mesteparten av utviklingshjelpen i verden; noe som er et viktig element i fredsbygging. For å unngå et evig giver-mottakerforhold, har EU gjort frihandel og handelsavtaler til et viktig virkemiddel i fattigdomsbekjempelse. Bortsett fra våpen har utviklingsland fått fri tilgang til EUs marked for alle produktene sine.

EU stiller ikke betingelser bare til potensielle medlemsland, men har gjort respekt for menneskerettigheter til et sentralt krav i alle samarbeidsavtaler med tredje land. I de situasjoner der tidligere fredsprisvinner FN er forhindret fra å ta opp menneskerettigheter med enkelte land, utfyller EU denne rollen.

Nobelkomiteeen vil ved en slik prisutdeling understreke viktigheten av ”internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid”, som var sentralt i Alfred Nobels testamente. De vil også følge opp de senere års tradisjon for å vektlegge sammenhengen mellom miljø og fred.
EU er eksemplarisk når det gjelder vektleggingen av multilaterale løsninger innenfor rammene av FN, noe som understrekes også i Lisboa-traktatens art. 21. Miljø er ett av områdene der EU fremmer forpliktende samarbeid. Organisasjonen er en primus motor for et bedre globalt miljø - ifølge Europabevegelsen kommer mellom 80 og 90 prosent av norsk miljølovgivning fra EU gjennom EØS-avtalen.

En viktig anerkjennelse

EU må fortsatt kritiseres og møtes med store forventninger. For eksempel blir ikke EUs sterke potensial som fredsaktør utnyttet fullt ut. Derfor er det viktig at fredsprisen fortsatt sees på som et instrument for å oppmuntre og forplikte til videre innsats, og ikke bare som en anerkjennelse for tidligere meritter.

En av Nobelkomiteens største forsømmelser er at EU ikke har fått noen fredspris, uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre i en hilsen til Europabevegelsens landsmøte i mars i år. Dette er jeg helt enig i. Det er uheldig dersom den norske EU-debatten i praksis har diskvalifisert EU fra en seriøs vurdering fra Nobelkomiteens side. Det må være mulig å være motstander av norsk medlemskap i EU uten at man samtidig ignorerer EUs viktige bidrag til fred. Ved siden av FN er det ingen annen organisasjon som har gjort mer for ”forbrødring, nedrustning og fredskongresser” enn EU. Derfor er det på tide at Nobelkomiteen anerkjenner også EUs innsats.

Denne kronikken ble publisert i nyemeninger.no 5. oktober 2011. En forkortet utgave ble trykket i Dagsavisen 7. oktober.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar